Tomáš Sedliák převzal sádky v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí před deseti lety. Od té doby nabízí celoročně čerstvé pstruhy, kapry a jesetery, v sezóně pak amury, candáty a štiky. Pro zájemce, kteří by si rybaření chtěli vyzkoušet, nabízí možnost jednorázového chytání s půjčeným prutem. Na své si ale na místním rybníku přijdou i zkušení rybáři. O chovu ryb a chuťových preferencí zákazníků jsme si povídali v následujícím rozhovoru.
Hned v úvodu se Vás musím zeptat na to, jak vznikl název vaší společnosti ToJo. Co to vlastně znamená?
Název ToJo vznikl před 10 lety, kdy jsme se sádkováním ryb začínali. Záměrně říkám začínali v množném čísle, protože součástí firmy byl i můj bratr jménem Honza (anglicky John) a já jsem Tomáš (Tom), dohromady jsme složili název ToJo. Bratr se v průběhu let vydal jiným směrem a já jsem za poslední roky místní areál kompletně předělal. Sádky jsme zprovoznili na podzim roku 2014, proběhlo zde také kompletní odbahnění obou rybníků, zkrášlení okolní přírody a přístavba k již stávající budově. Nové sádky nám umožňují třídit ryby podle druhů, velikostí a je s nimi takto také snadnější manipulace.
Odkud získáváte vodu do sádek a rybníka?
Hlavní přítok je z potoka Satiny. Všechna voda k nám teče samospádem, kdy vtéká do vrchního rybníku, následně voda proteče rybíma sádkama a nakonec vytéká do řeky Ostravice.
Popíšete nám, co všechno se děje na tom vrchním rybníku?
Určitě, vrchní rybník je určený pro volné chytání. Kdokoliv, kdo má chuť a nebo chce zažít něco nového, tak si zde může vyzkoušet rybolov. Nemusíte mít rybářský lístek, zaplatíte si pouze jednorázový vstup, dostanete vybavení a chytáte. Samozřejmě je třeba přijít během naší otevírací doby, kterou zájemci najdou na našem webu. Chytání pak není časově omezené, jen je potřeba se vejít do již zmiňované otevírací doby.
Komu je chytání ryb u vás určeno?
Jsme tady pro všechny, kdo si chtějí rybaření vyzkoušet anebo již rybaří a hledají příjemné a pohodové místo. Můžete přijít s dítětem, s babičkou, s maminkou, záleží na preferencích každého. A buď si donesete svůj prut, nebo si jej můžete zapůjčit za nějaký drobný poplatek s tím, že si můžete nachytat své vlastní pstruhy. Jakýkoliv ulovený pstruh se nesmí pouštět zpátky. Ten už se omráčí palicí, uschová do boxu a potom podle toho, zda si člověk nachytá 2 nebo 5 pstruhů, tak se dají pak na váhu zváží a zaplatí. Případně se ryby zpracují a vykuchají.


Tím pádem, každou rybu, kterou zde člověk vyloví, tak ji už nemůže pouštět zpátky?
Co se týče jeseterů, kaprů a nebo amurů, tak ano, ty můžete vrátit zpět. Pstruh je citlivý na manipulaci a musí se co nejdříve po chycení zabít. Pstruh je všežravý a zvědavý na všechno, co se ve vodě hne, a tak snadněji ulovitelný na jakoukoliv návnadu.
Kolik mě takové chytání vyjde cenově?
Základní vstup je 90 korun a pokud si potřebujete půjčit prut, tak půjčovné je 50 korun. Následně pak rybář platí podle nalovené obsádky. Cena u pstruha je 195 korun za kilo.

Pokud ryby nechci chytat a jen si je koupit, jak nákup probíhá?
Klasický konzument, který přijde během otevírací doby mi například řekne, že chce na večeři 2 pstruhy. Ukážu mu různé velikosti, já ze sádek pstruhy podběrákem vylovím, zvážím na digitální váze a zpracuji. Účtuje se podle váhy ryby. V naší zpracovně standardně nabízíme zpracování jako vykuchání, odstranění šupin, stáhnutí z kůže či naporcování.
Jaké ryby ve Vašich sádkách najdeme?
Běžně tady kromě pstruha duhového máme pstruha lososovitého, kapra obecného a jesetera sibiřského. Potom, když v zimě probíhají výlovy, tak většinou od září jsou tady taky candáti, štiky, amuři a nebo tolstolobik (ten je oblíbený na uzení). Ryby na sádkování převážně bereme z Hluboké nad Vltavou. V sádkách si ryby roztřídíme, ať nemusíme hledat různé velikosti a jsme schopni rychle obsloužit zákazníka.
Častým dotazem zákazníků určitě je, která ryba má málo kostí?
Všeobecně oblíbený je pstruh duhový. Ten samozřejmě kosti má, ale nejsou samy o sobě nějak nebezpečné. Dávám je běžně i svým malým dětem a nestalo se mi, že by byl nějaký problém. A jinak je populární jeseter sibiřský, který nemá kosti, má jenom chrupavku, a proto je určitě vhodný i pro děti. Já osobně si třeba připravuji z pstruha lososovitého tatarák, který až tolik lidé neznají a je to opravdu výborná pochoutka.
Kdy u vás probíhá top vánoční sezóna?
Ona už začíná někdy v listopadu, s tím, že si rybu někdo zmrazí a nebo chtějí zákazníci ochutnat dravé ryby. Taktéž v listopadu již přijímáme objednávky hlavně na poslední tři dny před Vánoci. Každý člověk je jiný a každý má u nákupu vánočního kapra své postupy a tradice. Někdo kapra namáčí do mléka, aby se zbavil pachuti. Což já osobně mám naopak rád. Pro mě musí být kapr kaprem a mít tu rybí chuť. Sami si doma dáváme rybu snad každý týden, není to o tom, že by kovářova kobyla chodila bosa. Co se týče vánoční sezóny, největší frmol jsou poslední tři dny. Zákazníci se v poslední době mění; například chtějí vyzkoušet candáty, štiky a podobně. Pro nás je to však jen doplňkový sortiment, protože po Vánocích o tyto ryby už není takový zájem. Samozřejmě se mění i skladba zákazníků, starší generace, která byla zvyklá jíst kapra od Vánoc do Silvestra, tak bohužel už vymírá a vezmou si už třeba jenom malého kapra, nebo si ho vezmu napůl v rodině. Každým rokem je vidět, že kapr už se pomaličku vytrácí.
Odkud jsou vaši zákazníci?
Zákazníci nejsou pouze z Frýdlantu a okolí, ale třeba i od Ostravy. Co naši zákazníci oceňují je servis, který nabízíme. Ryby zpracováváme, filetujeme, uděláme vám podkovy, rozpůlíme, na stáhnutí kůže máme tady speciální stroj. Zpracování pro nás opravdu není problém.

Lze si u vás rybu i objednat? A jak?
Zatím byla možnost objednat si kapra nebo pstruha po osobní domluvě. Zákazníci si v dnešní době chtějí rybu objednat bezkontaktně, tedy pouze vyklikat v online formuláři, což bychom rádi výhledově vyzkoušeli a již předěláváme webové stránky na možnost on-line objednání. Jde především o to sladit požadavky zákazníků s našimi časovými a kapacitními možnostmi. Máme-li předem objednávky, u kterých víme, že o ně bude zájem, začínáme někdy už ve 4 ráno, abychom v 8 hodin, kdy otevíráme, měli vše připravené. Doplňkově taky nabízíme uzené ryby, ze kterých si lidé dělají pomazánky nebo jiné chuťovky.
Kromě objednávkového systému plánujete i nějaké další novinky?
Co se týče plánů, tak připravujeme slepičárnu na prodej domácích vajíček. Už jsme nějaké slepice měli, ale je tady hodně predátorů jako lišky nebo kuny, takže pro příště musíme udělat lepší zabezpečení.
Proč byste lidem ryby doporučil do jídelníčku?
Všeobecně jsou určitě pro nás prospěšné a já si myslím, že je důležité mít i tu pestrost. Vepřová krkovička sice není špatná, ale přece jen je podle mého názoru dost těžká na zažívání. Ryba je opravdu lehké a zdravé jídlo, je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů a důležitých minerálních látek. Navíc rybí maso má oproti hovězímu nebo vepřovému masu své výhody. Například má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které brání srdečním a cévním nemocem, ryby mají taky kratší svalová vlákna s jemnější strukturou, a díky tomu jsou mnohem snadněji stravitelná a vhodná pro diety. Také příprava ryb je velice snadná a rychlá. Nabízí různé možnosti zpracování jako například zavináče, rybí saláty, rybí kuličky a již zmíněné pomazánky.
Děkuji za rozhovor.
Text: Kamila Smutná
Foto: Lucie Deutsch
Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.
Organizátoři:

Mediální partner Diáře:
