Vařit z květin a bylin je prostě radost, říká Eva Huňková z projektu Za šípkovým keřem

Eva Huňková z Ostravice se k vaření z divokých bylin a plodů dostala přibližně před dvanácti lety a s postupem času svůj um neustále vylepšuje. To, co začalo jako první ochutnávání v dětství, se proměnilo v kuchyni, která hraje všemi barvami. Dnes učí na kurzech své dovednosti nejen amatérské kuchaře, ale i profesionály. Na procházkách a výšlapech čerpá z krásy a divokosti Beskyd a následně s touto jedlou krásou čaruje v kuchyni.

Evi, představíte nám na úvod, co vlastně děláte?

Vařím z divokých bylin, plodů a květin, které využívám v kuchyni. Vařím z nich, a s nimi, přičemž neustále objevuji svět divoké přírody. Tu přináším nejen do své kuchyně, ale i do kuchyní mých přátel a kurzistů.

Ono je to takové dost netradiční a pro většinu z nás dost nezvyklá představa, že mají vařit s květinami, byť v kuchyních našich předků byly květiny a byliny samozřejmostí. Jak jste se k tomu dostala?

Začalo to, když děti odešly z domova a já se neskutečně nudila. Nastal pro mě konec světa a nevěděla jsem co budu dělat dál. A situaci zachránily právě moje děti, které říkaly: „mami, dělej to, co tě baví. Vrať se k tomu, co tě vždy bavilo!“. Jasně! Vždy mě bavily bylinky, a tak jsem je začala sbírat. 

A přiklopýtala ke mně i nemoc, která mě přinutila sbírat byliny víc a víc. Vytvářela jsem různé léčebné čajové směsi, a přitom mě napadlo vyzkoušet i jak to chutná. To bylo pokračování mého tvoření a přivítání bylin do mé kuchyně ve velkém stylu.

Vy jste tedy zkoušela, jak co chutná, bez předchozí teoretické přípravy? Nebo jste již měla něco načteno?

Já jsem opravdu nejdřív zkoušela, jak to chutná a musím říct, že jsem tahala domů úplně všechno. Cítila jsem v tom takovou divokost a vůni té přírody. Od malička jsem v přírodě hodně pobývala a už jako dítě jsem vídávala takové ty bytosti přírody, skřítky a víly. Vytvářela jsem si o nich takový svůj snový svět a v těch bylinách jsem viděla to samé. Když jsem je ochutnávala, s každým kouskem jsem měla pocit, že do svého těla dostávám i kousek sluníčka. A byla to pravda, protože s každou kytičkou, bylinkou či rostlinkou, kterou jsem přidala do jídla, jsem měla větší energii a větší radost ze života. Tak úžasný pocit jsem si ale nemohla nechat pro sebe, a proto jsem tyhle lahůdky začala učit jíst i všechny kolem sebe. Chtěla jsem, aby měli ten samý pocit.

S čím jste tedy začínala?

Úplně s jednoduchými bylinkami ze zahrádky. A pak se k tomu přidaly květy ze stromů a pupeny. První byly pampelišky a vůbec vše, co zahrada nabízí. Jediné, co jsem nemusela, byla bršlice, ale k té jsem už letos našla cestu a neskutečně mi chutná. Ale trvalo mi to 10 let.

Jak dlouho se této oblasti věnujete?

Když vezmu jenom byliny, které jsem sbírala do čajů, tak to je 20 let a zhruba 12 let tvořím bylinkovou kuchyni. Byla jsem takovým průkopníkem. Když jsem začínala s divokou kuchyní, tak u nás ještě nikdo nic podobného nedělal. Tehdy jsme byly, s paní Vlkovou, která vydala knížku Kytky k jídlu, první. Byly jsme takové ojedinělé. Aspoň já jsem tedy o nikom nevěděla. Pamatuji si však, že když jsem s tím svým vařením vyšla na sítě, všichni byli překvapení, spoustě lidí se to líbilo a psali mi, že takhle chtějí také vařit. 

Co svému publiku vlastně nabízíte?

Workshopy. Zpočátku jsem je dělala dvouhodinové a myslela jsem, že to bude stačit, s účastníky (kterými jsou převážně ženy) jsme jenom ochutnávaly. Pak mě mé milované publikum zpracovalo na workshopy čtyřhodinové. Tam už bylo i vaření polévky. Pak ale lidé chtěli víc a víc, takže jsem přešla přes celodenní workshopy k víkendovým pobytům. A ty si tedy parádně užíváme. 

Já ještě trošku přeskočím v čase. Všech podnikatelů se vždy ptám na jejich původní profesi, protože často mají tu profesi původně úplně jinou. Jaká je ta vaše? 

Já, jsem původně účetní a účetnictví mě vždy stáhne zase zpátky na zem, takže se díky tomu tak nějak uzemním.

Chtěla byste se už naplno věnovat jenom vaření a bylinkám?

Ano, a jak! Už nemám dlouho do důchodu, takže se už těším, až se budu věnovat jenom bylinám.

S čím vším tedy můžeme vařit? Co jste nám dnes při tvorbě tohoto rozhovoru připravila?

Tady mám třeba fritátu. Jsou to divoké bylinky lehce orestované na cibulce, smíchané s vajíčkem a zapečené v troubě. Já na to dávám domácí kešu sýr a ony se ty chutě krásně snoubí. Vždy jídlo ještě zdobím. Tady je jako ozdoba sedmikráska, ale když kvete medvědí česnek, tak na to ráda dávám i ten. 

Dále zde mám sušenky, které dělám ze smrkového jehličí, když jsou výhonky ještě mladé a měkoučké. Krásně se zpracovávají a dělá se z nich buď marmeláda, nebo poleva, která je tady na sušenkách. V polevě je hodně vitamínu C, který jehličí obsahuje. 

Další lahůdka, kterou si může udělat každý, je domácí bylinkové máslo. Je to vlastně jenom smíchané máslo s bylinkami, které najdete na zahradě, v přírodě, kdekoliv. Tohle je z květu pažitky, pažitky samotné, dobromyslu a mateřídoušky, které jsem nasbírala na zahrádce. Na ozdobu se může přidat maceška.

Pak tady máme naklíčená semínka pampelišek, které se využívají např. v kořenících směsích. Semínka pampelišky se zajímavě sbírají, protože vám ty peříčka utíkají a musíte dávat pozor, aby vám neuletěla. Já z nich dělám různé kořenící směsi. 

Připravila jsem dnes také polévku z bylin, které jsem našla na zahrádce. Jsou to jen rozmixované bylinky na cibulce, zakápnuté troškou smetánky, aby byla polévka jemnější. Mám tady také naložené šišky v medu. Připravuji ale také šišky kandované v medu nebo naložené v cukrovém roztoku.

Zastavím se ještě u toho, co klientům nabízíte? Již jste zmiňovala kurzy. Pokud jsem majitel restaurace, mohu si Vás objednat na školení o využití jedlých bylin v kuchyni, abyste to naučila i kuchaře? 

Ano, dostávám různé nabídky a i tohoto zaškolení jsem schopná. Před dvěma lety jsem byla na gastrofestivalu ve Frýdku-Místku, kde jsem vařila na pódiu. Lidé si mě zvou na různé akce. Rodina si třeba udělá krásný den a pozve si mě, abych jim udělala ochutnávku. Hostuji například i na kuchařských kurzech jiných kolegů.

Vydala jste také kuchařku?

Na tu se mě všichni ptají, ale přiznám se, že psaní receptů je pro mě složité, protože všechny míry používám hodně odhadem. Kromě toho u vaření dost experimentuji. Někdy také čerpám i ze zahraničních webů, odkud některé věci přebírám. Na sítích mám naopak zablokované lidi, kteří dělají něco podobného, aby mě to neovlivňovalo. Ráda si na věci přicházím sama, a pro své kurzisty, kteří jsou již třeba pokročilejší, se snažím na kurz vždy přinést nějakou novinku. Každopádně zpátky ještě ke kuchařce. Pár svých receptů jsem zakomponovala do pohádkové knížky s názvem Z chaloupky za šípkovým keřem, kterou jsem napsala. Ilustrace ke knize mi dělala kamarádka Pavla Hranová.

Jak moc časově náročný sběr jedlých květů je?

Je to hodně náročné. Někdy se stane, že vám prostě sezóna uteče pod prsty a vůbec ji nestihnete. Například, když třeba prší týden či 14 dnů v kuse, tak nestihnete černý bez, protože vám všechno odkvete. Ale to k tomu patří.

Jak se zachovává čerstvost? Je možné si bylinky dát do ledničky nebo do sklepa a zpracovat je později?

Ne, většinou jakmile květy posbírám, tak je musím okamžitě zpracovat, aby tam ta čerstvost byla zachována. 

Na závěr se musím zeptat, jaký je váš oblíbený květ nebo bylina?

Postupem času jsem došla do stadia, kdy miluju všechno a asi nemám nic ultra oblíbeného (smích). Sezona je od března do října a během ročních období se mí oblíbenci průběžně mění. Když je období brzkého jara, je obecně velmi oblíbený medvědí česnek. Dále přichází na scénu výhonky pampelišek a květy pampelišek. Během léta nás zase čeká krásná barevnost, kvetou růže a obecně všechny plody. Mám opravdu ráda vše, zpracovat se dají i lístky a pupeny břízy nebo například pupeny lípy, které jsou opravdu neskutečné. 

Děkuji za rozhovor.

Text: Kamila Smutná, Marcela Filipská
Foto: Lucie Deutsch

Rozhovor vznikl v rámci série Diář podnikatele, ve které se představuje 8 vybraných podnikatelů z Beskyd. Jednotlivé rozhovory také postupně najdete na webu www.progresko.cz. Akademie pro podnikatele je díky podpoře obcí Mikroregionu Frýdlantsko-Beskydy pro účastníky ZDARMA. Do aktivit akademie se mohou zapojit nejen podnikatelé, ale i zájemci o daná témata.

Organizátoři:

Mediální partner Diáře: